Vrijheidsmonument

Vrijheidsmonument

Het Vrijheidsmonument in hartje Riga

Het vrijheidsmonument van Riga of ‘Milda’ zoals ze liefkozend wordt genoemd, is een nationaal heiligdom voor de Letten en zeker een bezoek waard tijdens je bezoek aan Riga. Het is een indrukwekkend gedenkteken dat herinnert aan droeve tijden die we nooit mogen vergeten.

Dit vrijheidsmonument zie j e uitstijgen boven het centrum van Riga. Het ligt op Brīvības Boulevard en bevindt zich op een geweldige locatie met twee mooie parken aan weerzijden van het monument.

Waarom is die vrijheidsmonument gebouwd?

Het Vrijheidsmonument van Riga werd gebouwd al s nagedachtenis aan alle gesneuvelde militairen uit de Letse Onafhankelijkheidsoorlog. Heden ten dagen wordt het monument ook beschouwd als een belangrijk symbool van de soevereiniteit van Letland, de eenheid, onafhankelijkheid en vrijheid van het Letse vo lk.

Het monument , onthuld in 1935 , is 42 meter hoog en gebeeldhouwd uit grijs en rood graniet , travertijn , gewapend beton en koper. De kern van het monument wordt steeds kleiner naar boven toe , en heeft tenslotte een 19 meter hoge kolom met daarop ee n koperen figuur van de Vrijheid. Dit is een jonge vrouw die drie vergulde sterren optilt. Deze sterren vertegenwoordigen de drie historische regio’s van het land: Kurzeme, Vidzeme en Latgale.
Speciale symboliek

Vrijheidsmonument

Close up van ‘Milda’

Er is nog een andere interessante symboliek verstopt in het vrijheidsmonument van Riga. Wel een beetje je verbeelding gebruiken, maar als je de twee sterren aan de onderkant en de leegte tussen de armen van Milda bekijkt, kun je een T vorm zien. Ook kun je een cirkelvorm in het midden van de drie s terren vinden. Als je de T en de cirkel bij elkaar ziet, dan lijkt het op een baby; Milda dus met een baby. De baby is een symbool van hoop in Letland.

Wanneer het weer gunstig is wisselt er een erewacht op elk uur van 09:00 – 18:00 uur. Deze wachten mar cheren aan de voorkant van het monument.