De dom van Riga

De dom van Riga

De dom van Riga steekt prachtig boven de stad uit.

De Dom van Riga is het meest dominante kenmerk van het oude Riga en een prachtig monument om met een bezoek te vereren tijdens je bezoek aan Riga. Het is een unieke kerk van het type kathedraal met een klooster. Het is de oudste en grootste kerk in Letland. De eerste steen van de kathedraal werd gelegd in 1211 en in ongeveer 1300 was het voltooid.

De dom van Riga was bedoeld om te fungeren als belangrijk centrum van het christendom aan de oostelijke kust van de Oostzee. Tegenwoordig heeft de dom van Riga nog elementen van de Romaanse, gotische, barokke en Art Nouveaux stijlen bewaard. De Riga kathedraal is vandaag de dag de zetel van de aartsbisschop van Letland . Wekelijks worden er diensten gehouden in het Lets en op zondag in de Engels taal.

Hoe ziet de dom van Riga eruit?

De dom van Riga

Ook van binnen is de dom van Riga prachtig.

De Dom of kathedraal van Riga is de grootste middeleeuwse kathedraal in de Baltische landen . Dit spectaculaire gebouw heeft een 90 meter hoge toren en als het een onbewolkte, zonnige dag is, kan deze toren prachtig worden weerspiegelt in de rivier de Daugava .
De ruime centrale hal wordt gevuld met licht die wordt gefilterd door middel van prachtige gebrandschilderde glazen, gebogen bogen, leunend op rechthoekige kolommen. Het geluid van het majestueuze orgel geeft een rustig en veilig gevoel.

Orgelconcerten en openingstijden van de dom van Riga

Elke week worden er in de koepel van de dom van Riga verschillende orgelconcerten gegeven om de wonderbaarlijke klanken van dit prachtige instrument met zoveel mogelijk mensen te delen. Want de trots van deze kathedraal is haar prachtige orgel met 124 registers , 4 handboeken en pedalen en 6.718 pijpen die op 26 windladen worden geplaatst . Het Riga orgel wordt beschouwd als een van de meest waardevolle historische orgels van de wereld .

De kathedraal is dagelijks geopend van 9:00-18:00 (behalve op woensdag en vrijdag 9:00-17:00). Op zondag zijn er diensten om 12:00, doordeweeks en op zaterdag om 8:00 uur.