Het bezettingsmuseum

Het bezettingsmuseum

Het bezettingsmuseum in Riga

Echt een must-see voor iedereen die een bezoek aan de Letse hoofdstad brengt is het bezettingsmuseum. Als je meer te weten wilt komen over Letland en haar mensen wilt begrijpen, dan is dit bezettingsmuseum één van de eerste dingen die je moet bezoeken als je in Riga bent.

Wat is het bezettingsmuseum?

Dit museum gewijd aan de Nazi’s is gevestigd in de voormalige Amerikaanse ambassade. In diverse exposities worden de wreedheden getoond die begaan zijn tegen de bevolking van Letland en de systematische vern ietiging van hun natie soevereiniteit. Na de Duitse bezetting tijdens de oorlog, was Letland overgegaan in handen van Stalin na 1945. De jaren er na werd het Letse volk geterroriseerd door Russische totalitaire idealen en werden duizenden gedeporteerd naa r de goelags.

Wat kun je als bezoeker bezichtigen?

Het bezettingsmuseum

Beeld bij het bezettingsmuseum die op de achtergrond te zien is

Als bezoeker van het bezettingsmuseum in Riga, kun je een bezoek brengen aan een gereconstrueerde goelag kazerne en een glimp opvangen van de ondraaglijke levensomstandigheden in Siberische werkkampen. De huidige collectie van dit bezettingsmuseum omvat documenten, foto’s, affiches en een scala aan bijzondere artefacten, zoals de maskers gemaakt door gedeporteerden om zich te beschermen tegen bevriezing. Het museum combineert informatieborden, video en tent oonstellingen om de vreselijke verschrikkingen over te brengen. De eerste handtekeningen van de ‘parasjat’ (toilet gevangenen) zijn daarbij heel indrukwekkend om te lezen.
Dit kleine museum is inderdaad opmerkelijk. Het schildert en illustreert, soms op de meest aangrijpende wijze, wat de Sovjet-terreur geweest moet zijn voor de inwoners van een land dat is binnengevallen door de Sovjet-Unie.

Exposities zijn beschikbaar in het Engels, Duits, Lets en Russisch, maar je kunt er ook voor kiezen om een audiogid s te gebruiken met een hoofdtelefoon in het Engels of Duits of gewoon vragen om een gids.

Trek voldoende tijd uit voor een bezoek aan dit bezettingsmuseum. Er wordt geen toegangsgeld gevraagd, maar een vrijwillige bijdrage. Een museum dat echt de moeite w aard is om de geschiedenis van de Letse bevolking en hun land te leren kennen.